VVV Terschelling, Stayokay Terschelling en Basecampus zetten zich dit najaar samen in om de werelddoelen op de kaart te zetten met behulp van de interactieve game Global Goals GO.  

Werelddoelen, beter bekend als Sustainable Development Goals of Global Goals, zijn een mondiaal kompas voor onderwerpen als armoede, voedsel en klimaat. De doelen zijn ván iedereen en vóór iedereen. Ze helpen bij het versnellen van duurzame oplossingen. Daarom is het belangrijk dat iedereen ze kent. Vanuit deze missie is het SDG spel ‘Goals Goals GO’ ontwikkeld.

Waarom

‘Iedereen ondervindt de gevolgen van de klimaatverandering’, aldus Michel Aaldering, directeur VVV Terschelling. ‘Zeker op een eiland waar je dicht op de natuur zit en te maken hebt met onderwerpen als zeespiegelstijging en plastic vervuiling. Het is hier voelbaar dat invloeden van ‘buitenaf’ een grote impact hebben op het dagelijks leven. Het is daarom van belang om samen te werken aan meer bewustwording en een gezamenlijke duurzame toekomstvisie. Dit spel draagt daar aan bij. Daarom zijn we samen met Stayokay enthousiast over dit project, dat is geïnitieerd door Basecampus’.

Draagvlak

Tijdens de mondiale SDG Actionday op 27 september 2022, ondertekende gedeputeerde Douwe Hoogland namens Provinsje Fryslân een intentieverklaring om zich in te zetten voor de duurzame ontwikkelingsdoelen. Zowel bij ondernemers als bij scholen en verenigingen is er veel belangstelling voor de Global Goals. 

Voor wie

In het plan is opgenomen dat scholen ( middelbaar en/of hoger onderwijs) en verenigingen worden benaderd om Global Goals GO te spelen. De jeugd heeft de toekomst. Daarom is het van belang jongeren te bereiken. Het is ook geschikt als teamuitje of kick-off voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in verduurzaming. Global Goals GO is in de toekomst ook beschikbaar voor bedrijven.

Hoe werkt het

Global Goals GO is een interactieve game waarbij teams met behulp van een mobiele app op zoek gaan naar Global Goals op een fysieke route van 4 tot 9,5 kilometer. Op real-life locaties gaan ze aan de slag met 17 opdrachten om van de wereld een betere plek te maken. De teams nemen het tegen elkaar op en worden tegelijkertijd uitgedaagd om samen te werken. Uiteindelijk is iedereen een winnaar. Want winnen doen we samen. Van inleiding tot finish staat er gemiddeld 2-3 uur voor de activiteit.

Iepen Mienskipsfûns

Het SDG spel ‘Global Goals GO’ is op dit moment een werkend spel met routes op West-Terschelling en in Leeuwarden. Met de steun van het Iepen Mienskipsfûns (IMF) wordt de game nog aantrekkelijker gemaakt. In het projectplan is een programma van eisen en wensen opgenomen om de beleving van het spel binnen de app te verbeteren met behulp van animaties. Daarnaast worden ondersteunende communicatiemiddelen verbeterd om het aanbod compleet te maken. Deze kosten zijn met een bijdrage van IMF voor 40% gedekt. 

Dekkingsplan 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Haella Stichting, SDG Nederland en de inzet van  vrijwillige uren door de initiatiefnemers.

Meer weten? Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd in deelname? Hou de site in de gaten voor meer info op www.basecapus.nl of stuur een mail via linda.smit@basecampus.nl