Helaas speelden we hét klimaatspel Global Goals Go in de stromende regen, met 40 leerlingen van het Regiocollege Zaandam⛈️⛈️We gooiden het programma om, vanwege onweer. Ronde 1 sloegen we over (omwille van de tijd), ronde 2 deden we in de klas (in plaats van op het gras) en toen we bij ronde 3 aankwamen, waren sommige teams al de weg kwijt 🙂 Heel begrijpelijk.

Aanpassen

Aanpassen is iets waar we allemaal heel goed in moeten worden. Met klimaatverandering als gevolg van menselijk gedrag, hebben we nu o.a. te maken met zomerstormen, hevige neerslag, overstromingen en op het volgende moment kan er juist sprake zijn van hittestress.

Maar klimaatverandering heeft meer risico’s; denk aan mislukte oogsten, plagen en gevaar voor de gezondheid. Met alle economische en ecologische gevolgen van dien. Hoe bereiden we de samenleving voor op deze veranderingen en hoe krijgen we iedereen mee?

Global Goals Go Regiocollege Zaandam
De Global Goals

De Global Goals, ofwel Sustainable Development Goals (SDG’s) spelen hierin de hoofdrol. De integrale benadering van deze werelddoelen, is de enige manier om de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs (2015) te halen en nog grotere problemen te voorkomen. En daarvoor moeten we acte de présence geven (weer of geen weer).

Het spel liep natuurlijk anders dan de bedoeling was, maar we hebben de finish gehaald. Iedereen deed mee en bleef aan boord. Dat is de spirit die we nodig hebben, ook al is er soms iets ‘lost in translation’. We zitten met elkaar in dit schuitje en laten we zorgen dat we elkaar vinden!

De pannenkoeken en poffertjes op het eind, smaakten na deze barre tocht nog lekkerder. Veel dank aan Lotte Blesgraaf, Sanja Blokzijl, Tanja Pietersma en Amy van Doorn van Regiocollege (Binnenkort Talland College) voor de organisatie en Mena Leila Kilani van SDG Nederland bedankt voor je altijd zonnige (zelfs met dit weer) en stralende aanwezigheid.

Regiocollege Zaandam 2024

Heb je interesse in Global Goals Go, hét klimaatspel met de werelddoelen als routekaart? Neem dan contact op via linda.smit@basecampus.nl